top of page

Achterwaarts - op stap naar Santiago de Compostela

Pelgrimeren in corona-tijd


Normaliter was ik vandaag voor dag en dauw de TGV richting Parijs opgestapt, maar wat is nog normaal in deze dagen? Na een drukke week in het ziekenhuis, sta ik in de keuken en werk me in stilte door een strijkmand met Pisa-toren-allures.


In mezelf is een rollercoast aan emoties aan de gang. Ik grom en verlang naar buiten, maar voel me veiliger in mijn kot. Er is nood aan buitenlucht, maar dat botst tegen de vele 'to do's' binnen. Wanneer de bodem van de rieten strijkmand in zicht is, staat mijn besluit vast. Ik ga op compromis-tocht buiten mijn kot. Dit door halve dagen te stappen, gecombineerd met 'business as usual'. Een beetje zoals de monialen op de 'colline éternelle' van Vézelay: zoals zij hun gebed combineren met halftijds werken, wil ik stappend mediteren (met nieuwe ogen naar oude paden kijken) en "ottemets na joen kommn" met een verslagje op Pindat.


Mijn stapschoenen zijn vlug van onder het stof afgehaald. Ik drink nog een kom soep en zwaai naar mijn huisgenoten dat ik op tijd terug ben om te koken deze avond. Mijn fiets brengt me naar het startpunt van de Varenbergwandeling in Korbeek-Lo. Ik parkeer in de Bieststraat en besluit de gekende wandeling achterwaarts, i.e. in omgekeerde richting te doen. Dit zorgt voor de nodige portie avontuur én omwegen, want het wordt goed uitkijken naar de verdekt opgestelde rode bordjes die ik in tegengestelde richting moet transcriberen.


Voor wie Bierbeek niet kent, deze wandeling is een must: een mix van glooiende landschappen, bossen en holle wegen waarin het aangenaam dwalen is. Vreemd hoe het perspectief verschuift, als je een gekende weg in de andere richting aflegt. Rechts wordt links, en waar je moet stijgen, mag je plots dalen.


Dit levert onvermoede inzichten in iemands achtertuin en veranda op (waar je ziet hoe families dicht op elkaars vel zitten en bestaande spanningen in corona-tijd uitvergroot worden).

Het nodigt ook uit om 'out of the box' te denken. Ik ontdek mooie bedankspreuken aan zijgevels en leuke details, zoals een fopspeentje in een prikkeldraad. Op een bepaald moment lijkt het zelfs of ik achterwaarts door mijn leven wandel, beginnend bij mijn kindertijd en jeugd, over de toren van Kamiel - mijn werkplaats -, en daarna de fifty-plus-periode in.


Al stappend komt de rollercoast aan bedenkingen tot stilstand, en welt diepe dankbaarheid op.


Ik ben er.

Ik ben er nog.

Ik adem. In en uit.

Ik zie schoonheid rondom mij.

Ik tel mijn zegeningen.


Ladders in het landschap doen me denken aan de Franse uitdrukking "faire la courte échelle à quelqu'un"(wat zoveel betekent als "iemand een opstapje geven"). Zoveel mensen hebben mij gecoacht en geholpen om te worden wie ik nu ben.

Ik ben bij gratie van zoveel anderen.Het landschap doet iets met mij. Brengt humor naar boven.

Ik pluk pluizende paardenbloemen en fluister het toverzinnetje: "hij houdt van mij, hij houdt niet van mij..." Ik kijk naar koeien die zich van het journaal niets aantrekken, die doorgaan met kauwen en uitzien naar hun jacuzzi-moment.


De tocht is mild. Ik ontdek op de terugweg in een haag een oude tuintafel met lekkere zomerhoning. 7 euro de bokaal. Ik laat me gaan. Het doosje met wisselgeld straalt het vertrouwen van de imker uit. Jaak Le Roy is de naam, pionier in post-koloniale psychiatrische hulpverlening in Afrika. Koning Albertlaan, op de hoogste puntje van Korbeek-Lo. Daar moet je zijn.


Thuisgekomen maak ik met 2 eetlepels honing, een geprakte banaan en wat sinaasappelsap een gezichtsmasker. Daarna begin ik aan een primeur. Tajine met kip, gedroogde abrikoos en olijven.


't Leven kan goed zijn. Voor wie de dag achterwaarts bekijkt.
Eenmaal per jaar stap ik 2 weken naar Santiago de Compostela, waarbij ik dagelijks een verslag plaats op mijn aparte Blog Compostella. Met beschouwende teksten, foto's, en soms zelfs een streepje muziek. Via de blog op deze site kondig ik mijn volgende vertrekdatum aan, maar wil je nu alvast een kijkje nemen op de afgelegde weg, dan kan dat via deze link. Als je bovenaan Katrien.op.stap intypt en nadien het codewoord 'onverwacht' schrijft, krijg je toegang. Veel leesplezier!
Wil je meer te weten komen over inzichten, gesprokkeld langs de weg van de Camino? Neem dan een kijkje bij de aangeboden lezing 'In balans'. 


131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page