Mijmerbank_edited.jpg

VERLIESWANDELINGEN

In onze huidige maatschappij is er weinig tijd en ruimte om stil te staan bij verdriet en rouw. Er is ook een gebrek aan aangepaste rituelen om veelkleurig verlies een plaats te geven. Verlies kent immers vele vormen: verlies van een dierbare, een relatie, een job, een huisdier... of gezondheid. Dit zorgt voor veel eenzaamheid en in sommige gevallen ook voor uitgestelde rouw. Om hieraan tegemoet te komen, ontwikkelden we het concept van de verlieswandeling, want al wandelend opent zich vaak een (uit)-weg.

Samen met jou ga ik op pad voor een wandeling van 4 km. We verkennen de contouren van jouw verlies-ervaring, en bij enkele markante stops is er tijd voor een overweging, een kleine (schrijf)opdracht en/of een ritueel moment. Voor wie wil, kan hieraan een tweede wandeling of vervolggesprek gekoppeld worden. In de hoop dat op deze manier meer ademruimte vrij komt om met jouw verlies te leren omgaan. 

Heb je interesse, contacteer me dan voor meer praktische info. Aan elke wandeling gaat sowieso een verkennend online gesprek van 15 minuten vooraf. 

Iets of iemand  dierbaar verliezen, schudt aan je fundamenten.

Het is een ingrijpende existentiële ervaring, een crisis die vaak onderbelicht blijft

en op de achtergrond voor schaduw blijft zorgen.

Het Chinees gebruikt hiervoor het karakter 'Wei Jie', dat zowel 'crisis' als  'uitdaging' of 'kans' betekent.  Op die manier willen we  ook jouw verlies in de ogen kijken:

speurend naar kansen om tot dieper en echter leven te komen.

- K. Cornette - 

Camino-bank.jpg

     NIEUW  

Bankjes-wandeling
Vertrekpunt: CC De Borre, Bierbeek (2u)

 

We stappen een lus van 4 km langs de mooiste vergezichten in Bierbeek. Onderweg leg ik iets uit over het belang van de 'rouwdraad', en over woede en liefde als twee onafscheidelijke zijdes van rouw. Er is tijd voor het delen van jouw verhaal en voor gedeelde stilte. We eindigen met een ritueel waarbij we stenen gebruiken. Je gaat naar huis met een klein, symbolisch aandenken dat opgedane inzichten vasthoudt.

 

GETUIGENIS

 

'Dag op dag 7 jaar na het overlijden van mijn vader, mocht ik tijdens deze wandeling

stil staan bij wat hij voor mij heeft betekend (en nog steeds betekent).

Er was ruimte voor een lach en een traan. Ik ervaarde nieuwe zaken: eerlijkheid in mezelf, erkenning voor opgekropt verdriet, en troost vanuit de natuur.

Deze dag is een stapsteen in mijn verdere verwerking van een groot gemis. Misschien doe ik mezelf deze wandeling binnen vijf jaar wel opnieuw cadeau? 

Jan B.